fırında tavuk nasıl pişirilir


Fırında tavuk bütün olarak ya da parçalanmış olarak pişirilir. Bütün tavuk veya bütün piliç, fırında kızartılmak amaçlı pişirlir. Fırında tavuk doldurularak veya yanına çeşitli sebzeler konularakta pişirilir. Tavuğun fırında nar gibi kızartılması için, üzerine çeşitli malzemelerle hazırlanan karışım (sos) sürülür ve öylece fırına konulur. Buraya kadar anlattıklarım fırında tavuk pişirmeyle ilgili orjinal bilgiler değil. Bu anlatılanlardan daha fazlasını sizlerin bildiğini düşünüyorum. Bilgi ve deneyimlerimi paylaşmak istediğim şeyler ise, tavuğun fırında nasıl pişmeyeceği ile ilgilidir.

Fırında tavuk nasıl kızartılır? İstediğiniz ağırlıktaki bir bütün tavuğu sos sürülmüş veya sossuz olarak (tepsi içerisinde) olduğu gibi fırına sürerseniz; tavuğun iriliğine göre, belirli bir sürede mutlaka kızaracaktır. Fakat, her kızaran tavuğun içinin pişip pişmediğini ancak tavuğu parçaladıktan sonra anlayacaksınız. Tavuk açık olarak ev fırınına sürülmüşse; ne kadar kızarırsa kızarsın but ve göğsü tamamen pişmeyecektir, çiğ kalacaktır. Bu gerçeği gözönüne alarak, fırında tavuk kızartırken mutlaka tavuk konulan kabın üzeri, alüminyum folyo ile kapatılmalıdır. Ya da, fırın torbası içerisinde tavuk fırına sürülmelidir. Tavuk piştikten sonra, üzeri açılıp kızartılmalıdır.