kelle kıymasından köfte



Kelle kıymasından köfte harcını yoğururken; bayat ekmek içini elle iyice ovalayıp galeta unu görünüşüne getirirseniz köfteniz bol sulu ve yağlı olur. Niye mi? Bayat ekmeği ıslatmadan köfte harcına koyduğunuzdan; köfte pişerken banyo süngeri gibi, kelle etinin bütün yağını, suyunu kendi içine çeker. Bu sayede köfteniz yumuşak ve sulu olur. Bir başka ayrıntı ise, bunu biliyorsunuzdur; kelle kıymasından köfteyi yaptıktan sonra, buzdolabında bir gece boyu bekletmek köftenin lezzetini artırır. Birde, sadece kelle köftesi değil; bütün köftelerin harcını yoğururken soğanı rendelememek lazım. Köfte beklediğinde, rengini ve tadını bozar.

Gelelim kelle kıymasından köfte nasıl yapılır'a. Ciğerciye gidilir, istediğiniz miktarda kelle kıyması alır ve köfte yoğuracağınız kabın içine koyarsınız. Üzerine ilave edeceğiniz diğer malzemelerin ölçüsünü vereyim. Diyelim ki, yarım kilo kelle kıyması aldınız. Bunun için bir orta boy soğan, iki dilim bayat ekemek, birer çay kaşığı tepeleme doldurulmuş kimyon, pul biber, karabiber ve bir tatlı kaşığı tepeleme doldurulmuş tuz'a ihtiyacınız olacak. Bütün bu malzemeleri yoğurma kabında güzelce tek elinizle yoğurun, dolapta bir iki saat dinlendirin. Kafanızın estiği bir zamanda dolaptan harcı çıkarın, dilediğiniz şekilde yassı, yuvaralak veya parmak şeklinde köfteler yapın, ızgarada pişirin.