koyun boynu nasıl pişirilir



Koyun boynu nasıl pişirilir? Koyun boynunun diğer adı gerdandır. Yani kuzu gerdan, koyun gerdanı hangisi kolayınıza gelirse, onu söyleyin. Şehir kasaplarında veya marketlerin et reyonlarında koyun lafı hiç geçmez. Koyun yerine, kuzu sözü kullanılır. Bu satış yerlerinde küçükbaş hayvan etlerinden sadece kuzu eti ve bunun parçaları bulunur. Bu yüzden, her küçükbaş hayvan et çeşitinin başına kuzu lafı eklenir. Kuzu deyince süt kuzusu değil tabi. Kuzunun kurban edilecek iriliğe ulaştığı anda ki, kesilmiş halidir.

Koyun boynu veya kuzu gerdanı tencerede, düdüklü tencerede haşlanarak pişirlir. Boyun bütün olarak haşalanabileceği gibi, parçalanarakta haşlanır. Parça boyun daha çabuk pişer. Boyun sade olarak haşlanır, suyu ile pilav yapılır ve etiyle birlikte yenir. Boyun tencerede, düdüklü tencerede patates, soğan ve havuçla birlikte pişirilir. Boyun geç pişeceğinden, sebzeler et pişmeye yakın ilave edilir. Sebzeler önceden ilave edilirse, fazla pişeceğinden dağılır. Koyun boynu, kemikli etle pişen bütün yemeklerin yapımında kullanılır.