sade patlıcan pişirmek


Bir kilo patlıcandan, sade patlıcan yemeği pişirmek için; bir çay bardağı sıvı yağ, bir iri kuru soğan, iki iri domates, üç iri sivri biber, üç iri diş sarımsak, yarım çorba kaşığı domates salçası ve karabiber, pul biber, kimyon, tuz ve iki su bardağı (400 ml.) dolusu sıcak su gerekir. Patlıcan yemeği yaz veya sonbahar mevsiminde yetişen patlaıcanlarla yapılırsa çok lezzetli olur. Bu mevsimlerde yetişen patlıcan sert olur. Kışın seralarda yetişen patlıcan sulu ve sünger gibi yumuşak olur. Haliyle yemeği ve kızartması fazla lezzetli olmaz.

Sade patlıcan yemeği yapımı için patlıcan alacalı veya tam soyulur. Soyulan patlıcanlar irice kuşbaşı doğranır ve tuzlu su içerisinde yarım saat dinlendirilir. Ardından çıkarılır ve süzülür. Soğan, biber, domates, sarımsak yemeklik doğranır. Yağ içinde sırayla soğan, sarımsak, sivri biber veya çarliston biber, salça, domates kavrulur. Üzerine patlıcan, iki bardak sıcak su, karabiber, pul biber, kimyon ve tuz ilave edilir. Tencere kaynadıktan sonra kapatılır ve çok kısık ateşte 25 dakika pişirilir ve ocaktan alınır.