donmuş uskumru kızartması



Hem hesaplı, hem de lezzetli bir balık uskumru. Donmuş uskumru çözdürüldükten sonra, arzuya göre fırında, mangalda ve tavada pişirilir. Derin dondurucuda donmuş balıkların çözdürülmesi kolay. Balığı su altına tutunca çabucak çözülmeye başlar. Balığı tamamen çözdürmeye gerek yok. Yarı çözülmüş balıkları temizlemek kolay olur, bu sebeple balık çözülmeye başlayınca hemen temizlenmelidir. Uskumrunun istenirse başı kesilir veya bırakılır. Ardından karnına çizik atılır ve iç organları çıkartılır. Kuyruk tarafından başlanılarak bıçakla, kılçık takip edilerek uzunlamasına ikiye bölünür ve derili kısmına çizikler atılır. Ardından balık parçaları yıkanır ve süzülür.

Tavayı örtecek miktarda kızartma yağı konur ve ısıtılır. Isıtılır derken, yağ kızgın hale getirilir. Fakat; patates kızartması yapacak şekilde, yağ fazla kızgın hale gelmemesi gerekir. Yani, ısıttığınız yağın dumanı tepesinde tütmemelidir. İşin bu kısmını hallettikten sonra, balık parçalarının her iki yüzeyi tuzlanır. Peşinden her iki tarafı una bulanır ve derisi üzerine tavaya yatırılır. İşte bu noktadan sonra iş size düşer. Ocağın gaz ayarı yüksekten bir tık aşağı seviyede olmalıdır. Hiç bir zaman düşük alev ayarında balığı kızartmaya çalışmayın. Balığın bir yüzü kızardıktan sonra ikinci yüzü üzerine çevrilir, kızartılır ve tavadan alınır.