kenger yemekleri


Kenger, ilkbahar mevsiminde yetişen dikenli bir bitgidir ve her bölgenin kengeri farklıdır. Kenger çiğ olarak yenilebildiği gibi, kenger otundan çok çeşitli kenger yemekleri yapılır. Bu yemeklerden kenger çorbası, kenger pilavı, etli kenger yemeği, kenger kavurması, kenger haşlaması, yumurtalı kenger kavurması, kenger kızartması, kenger böreği, kenger kömbesi, kenger gözlemesi ve kenger turşusu kengerle yapılan yemeklerden bazılarıdır. Kenger nasıl temizlenir? Kenger köklü ise; kökü kesilir, gövdesinde bulunan siyahlaşmış veya solgun dış yaprakları soyulur, dikenli yeşil yaprakları kesilir atılır. Yenilebilir kısımlarında bulunan yumuşak dikenler bıçakla kazınarak yok edilir. Ardından bol su ile yıkanır ve süzülür.

Kenger yumru ise, kenger yumrusu çam kozalağına benzer. Bu cins kengerlerin yumruları üzerinde bulunan sert dikenleri bıçakla kazınır ve geriye kalan kısmı dal dal ayrılarak yumuşak dikenleride temizlenir. Köklü ve yumrulu kengerler çiğ olarak yufka ekmek veya lavaş arasına konur, tuz ekilir dürüm yapılır ve ayranla birlikte yenir. Kenger nasıl pişirilir? Üstte verdiğim kengerle yapılan yemek çeşitlerinin her biri, diğer sebzelerle yapılan yemek çeşitlerinden farklı pişirme yöntemine sahip değildir. Diğer yemekleri mutfağınızda nasıl yapıyorsanız, kengeride aynı yöntemle pişirebilirsiniz. Kenger otunun bir başka özelliği ise, sütünden hoş kokulu kenger sakızı yapılmasıdır.