muhallebi kıvamında sütlaç



Muhallebi kıvamında sütlaç yapıyorsanız ve yaptığınız sütlaç iki gün boyunca aynı kıvamda kalıyorsa, gerçek sütlaçı yapıyorsunuz demektir. Sütlaç kolay yapılan bir sütlü tatlı çeşitidir. Sütlaç yapamanın bir çok yolu var olsa da, bütün yollar tek bir noktada kesişir. Sütlaçı yerken kıvamı sizi rahatsız etmiyorsa, tadı damak zevkinize uyuyorsa ve süt kokusu alıyorsanız eğer; tam olarak, sütlaçın kesişme noktasındasınız. Bütün tatlı çeşitleri doğru ölçüdeki malzemelerle yapılır. Göz kararı ile yapılan tatlılar, her seferinde aynı tadı ve lezzeti vermezler. Bu sebeple, sütlaçta kullandığım malzemeleri terazi ile ölçer ve sütlaçı öyle yaparım. Bunca zamandır çeşitli tariflerimle sütlaç yaparım, bu tarifimle yaptığım sütlaçıma hiç kimse kulp takamadı. Deneyin, doğru olup olmadığına karar verin.

Muhallebi kıvamında sütlaç'ı nasıl yapıyorum? Her zaman sütlaçı 1 litre kaynamış yağlı sütten yaparım. Bir kilo sütten sütlaç yapmak için; 25 gr. mısır nişastası, 70 gr. içme suyu, 180 gr. toz şeker, 60 gr. pirinç ve 200 ml. süt kreması kullanırım. Önce pirinci (200 ml.) bir su bardağı su ile suyunu çekinceye kadar kısıkta haşlarım. Ardından tencereye sütü, kremayı ve haşlanmış pirinci koyarım. Kaynamaya başladığında, toz şekeri ilave ederim ve orta ateşte tencereyi 5 dakika kaynatırım. Süre bitiminde, mısır nişastasıyle 70 gr. içme suyunu karıştırır tencereye ilave ederim. Tencere tekrar kaynamaya başlayınca, 5 dakika daha ocakta tutar ve süre bitiminde kaselere boşaltırım.