kolay kuru fasulye


Kolay kuru fasulye yapımının en pratik yolu düdüklü tencereden geçer. Düdüklü tencere kuru fasulyeyi çabuk pişirmesine pişirir de, fasulyenin önceden ıslanmış olması gerekir. İşte; kolay kuru fasulye tarifim, bu yüzden kolaydır. Çoğu zaman, kuru fasulye yemeğini tencerede veya düdüklü tencerede; etli ya da etsiz, bu tarifimle yaparım. Durduk yerde canım kuru fasulye istediği an da kalkar, kuru fasulyeyi bir iki saat içinde yapar ve sofraya koyarım. Kolay kuru fasulye pişirme yöntemimle yaptığım kuru fasulye yemeğim, diğer yöntemlerle yapılan kuru fasulye yemeğinden farksızdır. Ve hatta diğerlerinden daha da lezzetlidir desem, doğruyu söylemiş olurum.

Kolay kuru fasulye yemeğini nasıl yaparım: İki su bardağı dolusu kuru fasulyeyi yıkar, süzer ve bir tencereye koyarım. Üzerini kapatacak miktarda su koyar ve bir taşım kaynatırım. Ardından ocağı söndürür ve kapağı kapalı olarak tencereyi 1 saat veya 1.5 saat dinlendiririm. Süre bitiminde ocağı yakar ve yine bir taşım köpürünceye kadar kaynatırım. Bu sayede gazını almış olurum. Peşinden süzgece alır, üzerine su tutarım. Düdüklünün içine 6 çorba kaşığı sıvı yağ koyarım, üzerine yemeklik doğradığım soğanı koyar kavururum. Peşinden yarım kaşık salçayı ilave eder kavururum. Ardından kuru fasulyeyi, 5 su bardağı suyu veya et suyunu koyar, orta ateşte düdüklüde 20 dakikada pişiririm ve en son tuzunu ayarlarım.