pirinç pilavını bir de böyle deneyin

Anneleri büyük bardakla ölçü alanlar, bu tarife bayılacak.

250 ml. lik su bardağı dolusu pirinç 200 gram gelir. Aynı bardağa ağızına kadar su doldurur ölçerseniz, 250 gram gelir. Pirinç pilavında ölçü ise; 1 ölçek pirinç için; 1.5 ölçek su kullanılır. Burada pirinç ağırlı ile ölçeği karıştırmamak gerekir. Yani; 200 gr. pirinç kullandığıma göre; 300 gr. su kullansam, yeterli olur demiyeceksiniz. Pirinci ne ile ölçüyorsanız, su ölçüsünüde aynı ölçü kabıyla ölçeceksiniz. Sonuç olarak; 200 gr. pirinç için 375 gr. su, 40 gr. yağ ve 10 gr. da tuz kullanacaksınız. kullanacaksınız.

Pirincinizi bir kaba koyun, üzerini kapatacak miktarda ılık su, 1 çay kaşığı tepeleme doldurulmuş tuzu ilave edin, karıştırın ve yarım saat dinlendirin. Süre bitiminde elinizle pirinci karıştırın ve beyaz suyunu dökün. Üzerini kapatacak miktarda su koyun, tekarar karıştırın ve çıkan beyaz suyu tekrar dökün. Pirinçten berrak su çıkıncaya kadar, bu işlemi tekrarlayın. Sayarsanız 7 kez su değiştirmiş olursunuz. En son, üzerine bolca su dökün ve süzeğin altına vurarak pirincin suyunu süzün.

Teflon veya alüminyum tencereye 40 gr. ölçüsünde (terayağı, ayçiçek yağı veya zeytinyağı karıştırılmış) yağı koyun, ısıtın. Üzerine süzülmüş pirinci, 1 tatlı kaşığı tuzu koyun ve ocağı orta ateşe ayarlayın. Tencereyi karıştırarak 5 dakika pirinci kavurun. Süre bitiminde üzerine 1.5 ölçek sıcak su (375 gr.) koyun ve karıştırın. Ateşi yükseltin, tencereyi bir defa fokur fokur kaynatın, kapağı kapatın, ocağı iyice kısın ve pirinç suyunu (20 dakika) çekene kadar pişirin. Süre bitiminde ocağı söndürün, tencreyi 15 dakika sonra açın, pilavı karıştırın ve servis edin.

Bu blogdaki popüler yayınlar

bulgur pilavında ölçü

teflon tavada köfte nasıl pişirilir

donmuş et nasıl pişirilir

dondurulmuş brokoli nasıl pişirilir