kereyağı



Kereyağı nedir: Tereyağı içerisine (belirli miktarda) süzme yoğurt ilave edilerek yoğurulmasıyle elde edilen tereyağı çeşitidir. Kereyağı ile tereyağının fazlaca bir farkı yok. Farklılığı; sözünü ettiğim gibi, tereyağının içerisine konulan yoğurttur. Bu yoğurt, tereyağını daha aromatik ve lezzetli yapıyor. Kereyağı çeşitli hamur işlerinde kullanıldığı gibi, çeşitli yemeklerin yapımında da kullanılır. Örneğin; kereyağı ile pişirilmiş sahanda yumurtanın tadına doyum olmaz. Köylerde sade veya yumurtalı omaç yapımında, yağlı bazlama yapımında fazla kullanılır. Kereyağı ile pişirilmiş bulgur pilavı dillere destandır. Evde kereyağı yapımı gayet kolaydır. Büyük miktarlarda kereyağı yapımında mutlaka süzme yoğurta ihtiyaç vardır. Günlük ihtiyaç kadar kereyağı yapımıda yoğurt kullanılabilir.

Hazırlanmış Kereyağı


Kereyağlı sahanda yumurta pişirmek için; bir kaşık yoğurt, bir kaşık tereyağı ve bir miktar tuz ile tavada ısıtılır. Yoğurt suyunu çekinceye kadar tereyağı ısıtılmaya devam edilir. Yoğurt suyu uçunca, tavanın tabanında yoğurdun tortusu kalır. İşte bu tortunun adı yağın keresidir. kere açık renkli olmalıdır. Yağı fazla kızdırınca kere rengi açıktan koyuya doğru renk değiştirir. Kere koyulaştıkça yanar ve tadı acı olur. İstediğimiz bu değildir. Kerenin rengi altın sarısı renginde olması en ideal kere rengidir.