bulgur pilavında ölçü


Bulgur pilavında ölçü deyince, 1 bardak bulgura ne kadar su konur, bulgur pilavının su ölçüsü, bulgur pilavına kaç bardak su konur, 1 bardak bulgura kaç bardak su gibi sorular gelir aklımıza. Kimse bulgur pilavına ne kadar yağ, ne kadar salça koysam veya kaç tane domates doğrasam diye soru sormaz. Bulgur pilavını pilav yapan, pilav pişirirken kullanılan su miktarıdır. Bulgurun suyunu iyi ayarlar, ocağıda iyicene kısar ve tencerenin kapağınıda kapatırsan helva gibi yumuşacık bulgur pilavı pişirmiş olursun.

Bulgur pilavı pişirirken bulgur ve su ölçüsü değişmez. Yani, 1 bardak bulgur'a 2 bardak sıcak su konur. İlla ki, bulgur ve su ölçüsü bardakla alınacak diye bir kuralı yok. Bulguru ne ile ölçüyorsan , o kap ile su ölçüsünü alacaksın. Tasla ölçüyorsan aynı tası kullanacaksın. Maşrabayla bulguru ölçüyorsan, maşrabayla suyu ölçeceksin. Bulguru kase ile alıyorsan, suyu da kase ile alacaksın. Sözün özü, bir ölçek bulgura, 2 ölçek su kullanacaksın.

Çoğu insan bulgur pilavı pişirirken, ocağı far far yakar. Tabi ki, o ateşe su dayanmaz, tencereden buhar olur uçar gider. Tencerede su olmayınca, ha bire tencereye su koyarsın. İşte pilav pişirirken insanların yaptığı hata bu. Madem pilavı ölçülü yapmak istiyorsun, ocağın ateşini de ölçülü kullanacaksın. Bak, dinle kardeşim; pilavın yağını, soğanını, salçasını, bulgurunu, suyunu ve tuzunu hallettin. Yapacağın iş, ocağı iyice açıp tencereyi bir dakika fokur fokur kaynatacaksın.

Ardından kapağını kapatıp ocağın düğmesini sol tarafa döndürerek, tamamen düğmeyi sol tarafa yaslıyacaksın. O vakit, ocağın kısık ateşte yanar. İşte kısıkta pişirilecek denen olay bu. Pilavını o kısık ateşte pişirirsen, pilavına koyduğun su tam gelir. Pilavınıda 15 ila 20 dakikada pişirmiş olursun. Resimde ki, domatesli bulgur pilavı anlattığım şekilde pişirilmiştir. Sözlerimi pilav yaparken aklına getirir ve uygularsan, benden daha güzel pilav yaparsın.

Bu blogdaki popüler yayınlar

teflon tavada köfte nasıl pişirilir

donmuş et nasıl pişirilir

dondurulmuş brokoli nasıl pişirilir