hazır güllaç tatlısı


Hazır güllaç tatlısı evde nasıl yapılır? Ambalajı içerisinde bulunan kuru güllaç yaparakları önce sıcak sütle ıslatılması gerekir. Gülaç paketleri üzerinde tatlının nasıl ayapılacağına dair tarifleri mevcut. Fakat, o kadar çok güllaç yapan firma var ki, o kadar da tarif çeşiti var. Aldığınız güllaçın tamamını kullanmak zorunda değilsiniz. Gerektikçe güllaçı yaprak yaprak kullanırsınız.

Tek güllaç yaparağı, 1 su bardağı süt, 2 çorba kaşığı tepelice doldurulmuş toz şeker'e ihtiyaç duyar. Güllaçın sütü kaynatılmaz, el yakmayacak şekilde ya da içilebilecek ısıda olmalıdır. Süt çok kaynar olursa, gülaç yaparağı hamurlaşır. Süt ısıtıldıktan sonra şeker katılır ve eriyinceye kadar karıştırılır. Süt ısısı yoğurt mayaladığımız ısıya gelince ocak söndürülür.

Güllaç yaprakları her zaman yarımşar kullanılır. Bir yaprağı ortadan ikiye bölünür ve parlak yüzeyi üste gelecek şekilde tepsiye konur. Diğer yarısıda, aynen parlak kısmı üste gelecek şekilde diğerinin üzerine konur. Kepçe ile süt alınır ve yavaş yavaş yaprakların üzerine dökülür ve çekmesi beklenir. Ardından yaprağın diğer yarısına da aynı işlem uygulanır.

Tek yaprak size yeterse, gülaçın sütü çekmesi ve soğuması beklenir. Yetmezse, bir yaprak takviye eder, aynı işlemlere devam edersiniz. En son sütünü çekmış ve soğumuş gülaçı tepsiden porsiyonlar halinde kaseye veya tabağa alır, üzerini kuru yemiş ve meyve şekerlemeleri ile süslersiniz. Bu yöntem, güllacın porsiyonlar halinde hazırlanmasıydı.

Bir başka yöntem ise, güllaçın tek tepside hazırlanması şeklindedir. O vakit güllaçı ikili, üçlü,  yaprakları katlı olarak dizmeniz gerekir. Her katın arasına ceviz içi, fındık içi konur. En son güllaç karelere kesilir ve üzeri kuruyemiş ve çeşitli meyvelerle süslenir. Güllaçın süsleme işi tamamen zevkinizle ve elinizde bulunan malzemelerle ilgili bir şey. Afiyet olsun.

Bu blogdaki popüler yayınlar

bulgur pilavında ölçü

teflon tavada köfte nasıl pişirilir

donmuş et nasıl pişirilir

dondurulmuş brokoli nasıl pişirilir