klasik sütlaç nasıl yapılır


Klasik sütlaç herkesin bildiği, yediği yaptığı, çoğu insanın kıvamını ve tadını tutturamadığı sade sütlaç'ın ta kendisi. Tatlı ve pasta çeşitleri'nin yapımı, yemek pişirmek gibi değildir. Tatlı ve pastalar kesin ölçülerinde olması gerekir. Yapımına başlanıldığı andan itibaren geri dönüşü yoktur. Tuzu az gelmiş, dur şuna biraz tuz atayım diyemezsiniz. Bu sebeple, tatlı ve pastaların tariflerindeki ölçü kesin olmalıdır.

Klasik sütlaç tarifindeki ölçüleri pastacılar, süt işi yapan ustalar, 1 litre süt için; 60 gram pirinç, 25 gram nişasta, 200 gram toz şeker hesabıyla yapıyorlar. Sade sütlaç yaparken bu ölçülere uyarsanız, yaptığım sütlaç iyi olmadı demezsiniz. Bu verdiğim ölçüler sütlaç malzemelerinin ölçüleri. Birde, bu malzemelerle sütlaçın yapımı var. İyi bir sütlaç yapmak için, çok yağlı inek sütüne ihtiyaç var. Ama ne edelim, bu süt yok.

Ne ise, gelelim biz kendi işimize. Her evde tartı aleti olmadığına göre, 1 litre sütle nasıl sütlaç yaparız. Evde Türk kahve fincanınız vardır inşallah. İşte bir kahve fincanı dolusu pirinç 60 gram gelir. Bir kahve fincanı dolusu buğday, mısır nişastası fark ettmez 25 gram gelir. Bir su bardağı dolusu toz şeker de 200 gram gelir. İşte, böylelikle sütlaçta kullanacağımız malzemeleri kolaylıkla ölçmüş olduk.

Klasik sütlaç nasıl yapılır: Önce, nişastayı az su ile karıştır ve beklet. Peşinden, pirincin üzerine bir su bardağı su koy, kısık ateşte suyunu çekinceye kadar haşla. Haşlanmış pirincin üzerine sütü koy ısıt. Süt kaynamaya başlayınca, şekeri ve nişastayı ilave et ve güzelce karıştır. Tencere tekrar kaynamaya başlayınca ocağı biraz kıs ve tencereyi dipten karıştırarak 5 dakika kaynat. Süre dolunca sütlaçı kaselere boşalt.

Bu blogdaki popüler yayınlar

bulgur pilavında ölçü

teflon tavada köfte nasıl pişirilir

donmuş et nasıl pişirilir

dondurulmuş brokoli nasıl pişirilir