tavada sucuk


Tavada sucuk kızartma herkesin yapabileceği en basit yemek olmasına rağmen, çoğu insan bu işi hakkıyle yapamaz. Bunun nedeni ise, insan elindeki sucuğun nasıl bir sucuk olduğunu bilmemesidir. Sucuk mangalda, tavada, kağıtta, ızgarada, tost makinesinde ve daha pek çok pişirme aletinde pişirilir ve yenilir. Sucuk yapımında belirli ölçüde et, yağ ve baharat kullanılır. Sucuk, bağırsağa doldurulup kurumaya terk edildiği andan itibaren, bünyesinden su kaybeder ve kurumaya başlar. Tam da bu noktada, sucuk en iyi nasıl pişirilir konusu ortaya çıkar.

Elinizdeki sucuk taze ise, mesele yok. Her çeşit alet üzerinde kızartabilir veya pişirebilirsiniz. Bu işi yapmanız için, usta olmanız gerekmez. Ne var ki, sucuğu satın aldığınız yerde sucuk beklemişse; bir miktar su kaybederek kurumaya başlamıştır. Ya da, sucuğu taze alıp siz dolapta bekletmişseniz sucuğunuz kurumuştur. İşte, böylesi sucuklar nasıl pişirilir. İdeal olan, sucuğu kendi yağı ve suyu ile pişirmektir. Anlatmaya çalıştığım nedenlerden bu her zaman mümkün olmamaktadır.

Sucuk kuru ise, bağırsağını soymak için musluk altına tutulur ve parmaklarla bağırsak sıvazlanır. Bu haraket çabucak bağırsakların yumuşamasına yardımcı olur. Bağırsak beyazlaştığında bıçakla bir çizik atılır ve sucuk soyulur. Peşinden sucuk istenilen şekilde dilimlenir. Dilimleme işi önemlidir, kağıt inceliğinde dilimlenirse sucuk pişerken kurur. Bu yüzden sucuğu biraz kalın dilimlemek gerekir. Sucuk dilimleme işi bitince, sucuk pişirilebilir.

Tava önce ıstılır, ısıtılan tavanın üzerine sucuk dilimleri dizilir. Dilimlerden yağ sızmaya başladığında maşa yardımıyle diğer yüzü üzerine çevrilir. Aynı şekilde, dilimlerden tekrar yağ sızmaya başladığında, üzerine iki veya üç kaşık sıcak su ilave edilir. Tavada su kaynamaya başladığında kapak kapatılır ve ocak iyice kısılır. Aşağı yukarı kısık ateşte üç kaşık su, 5 dakikada buharlaşır. Bu süre içerisinde, arada bir kapağı kaldırıp sucuk dilimlerini ters çevirmek gerekir. Su bitiğinde, sucuk yenmeye hazırdır.

Gelelim su ilave işine: Taze sucukları pişirirken su ilavesi gerekmez. Kuru sucukları pişirirken, sucuğun miktarına göre istediğiniz miktarda sıcak su ilave edebilirsiniz. Sucuğu pişirirken fazla su kullanmanın bir sakıncası yoktur. Fazla su kullanmak sadece sucuk pişme süresini uzatır, başkaca zararı olmaz. Sucuk pişirirken illa sıcak su mu, kullanmak gerekir? Hayır. Soğuk, sıcak, ılık yakınınızda hangi su varsa o suyu kullanabilirsiniz. Elbette, su sıcak olursa sucuğun pişmesine ve daha çabuk yumuşamasına katkı yapar.

Bu blogdaki popüler yayınlar

bulgur pilavında ölçü

teflon tavada köfte nasıl pişirilir

donmuş et nasıl pişirilir

dondurulmuş brokoli nasıl pişirilir