evde parmak sucuk yapımı


Evde parmak sucuk yapımı: Evde sucuk yapmak için; evinizde bir tane sucuk doldurma aparatı olan kıyma makineniz olacak, bir de eli her işe yatkın ve damağı her tattan anlayan bir insanınız bulunacak. Evinizde kıyma makinenizin olmaması önemli değil. Pazardan veya marketten plastik bir huni satın alırsanız, yaptığınız sucuk harcını bu huni ile bağırsağa basabilirsiniz. Yani, evde sucuk yapımı kolay, önemli olan sucuk yapımında gerekli olan malzemeleri tedarik etmek.

Bu yazı evde sucuk yapımı, iyi sucuk nasıl yapılır,  evde sucuk nasıl yapılır, evde sucuk nasıl doldurulur, sucuk malzemeleri, sucuk eti nasıl yapılır, sucuk eti nasıl olmalı, sucuk eti neyden yapılır, sucuk eti içine ne konur, evde yapılan sucuk nasıl saklanır, evde yapılan sucuk nasıl muhafaza edilir, taze sucuk nasıl saklanır, sucuk nasıl kurutulur ve sucuk baharatları gibi konulara bu yazı ışık tutar. Evde sucuk yapmayı düşünüyorsanız; buradan ilgili siteye gidin dört dörtlük sucuk tarifini alın, yapın sucuğunuzu.

Uzatmıyayım, evde sucuk yapanlar veya ticaret amaçlı sucuk yapanların, sucuk yapımında kullanılan malzemeler konusunda sabit bir ölçüsü yoktur. Bu yüzden, satın aldığınız sucukların tadı birbirine benzemez. Her sucuk üreticisinin kendine göre, sucuk yapımında kullandığı malzeme çeşiti ve baharat ölçüleri vardır. Bu ölçüleri ve kullandıkları baharat miktarını coca-cola şerbeti'nin gizli reçetesi gibi saklarlar ve kimseyle paylaşmazlar.

Sucuk yapımının belli başlı saklanmayan bir iki kuralı var. Sucuk yapılacak et yağlı dana eti olacak. Bir kilo etin 250 gramı veya 300 gramı yağ olacak. Bir kilo sucukta 40 gram ile 50 gram arasında baharat kullanılacak. Bir kilo sucukta 50 ila 60 gram ağırlığında sarımsak kullanılacak. Sucuk içerisinde mutlaka kullanılması gereken baharatlar, tatlı toz biber, acı toz biber, karabiber, kimyon ve yenibahardır. Yenibahar, sucuk için çok keskin baharattır. Ne kadar az kullanılırsa o kadar iyidir.

Sucuk yapımı için tuzun kalitesi ve ölçüsü çok önemlidir. Bir kilo sucuk içine bir yemek kaşığı normal tepelice doldurulmuş (20 gr.) çekilmiş kaya tuzu konur. Sucuk yapımına önce dana eti kıymasıyle başlanır. Dana eti iri gözlü kıyma makinesinde bir defa çekilir. Kıyma ince çekilmez ve iki defa hiç çekilmez. Çekilen kıyma yoğurma kabına konur, üzerine dövülmüş sarımsak, toz tatlı ve acı kırmızı biber, karabiber, kimyon, yenibahar ve tuz ilave edilir. Yoğurma kabında sucuk içi ara sıra eller içme suyuna daldırılarak güzelce yoğurulur.

Sucuk içinin yoğurma işlemi bittikten sonra, üzeri kapatılır ve buzdolabında veya serin bir yerde 10 -12 saat bekletilir. Bu süre dolduktan sonra, bir miktar sucuk içi alınır ve tavada sucuk gibi kızartılır. Tadına bakılarak neyin eksik olduğu tesbit edilir ve eksik malzeme katılarak, sucuk içi tekrar yoğurulur. Yoğurma işlemi bittikten sonra sucuk içi bağırsaklara basılır. Sucuk bağırsağı kuru ve salamura bağırsak olarak baharatçılarda hazır satılır.

Bir kilo sucuk için 1 metre kurutulmuş bağırsak kullanılır. Kuru bağırsağı 15 dakika ılık su içerisinde bekletirseniz, bağırsak kullanılacak hale gelir. Islanmış bağırsak, kıyma makinesinin aparatına geçirilir ve içerisine sucuk içi basılır. Sucuğu nasıl yapmak istiyorsanız kangal sucuk veya parmak sucuk ona göre sucuk, pamuklu yorgan ipiyle bağlanır. Hazır olan sucuklar güneş görmeyen yere asılır. Asılı sucukların şekil bozukluğuğuna uğramasını önlemek için, 2 veya 3 günde bir bütün sucuklar bir defa suya daldırılır ve tekrar asılır.

Zaman içerisinde (ortalama 7-8 gün içerisinde) sucuklar tam sucuk tadını aldığında, yani fermantasyon denilen olay gerçekleştiğinde sucuklar tek tek yenmeye başlanır. Taze sucuk buzdolabında veya derin dondurucuda saklanır. Bazen bu anlattıklarımın ışığı altında yaz kış farketmez, kendi sucuğumu kendim yapar yerim, ekşi ekşi. Bu konuya ilginiz varsa, sizde kendi sucuğunuzu kendiniz yapabilirsiniz. Kıyma makineniz yoksa plasitik huni, ya da metal huni ne güne duruyor. Huninin başına geçirin ıslak bağırsağı, elle kıymayı basa basa doldurun. İşlem o kadar kolay.

Bu blogdaki popüler yayınlar

bulgur pilavında ölçü

teflon tavada köfte nasıl pişirilir

donmuş et nasıl pişirilir

dondurulmuş brokoli nasıl pişirilir