domatesli van balığı kızartması



Domatesli van gölü balığı (inci kefali) kızartması çok az yağ, sarımsak ve rendelenmiş domates kullanılarak yapılır. Van gölü balığı bütün pullu balıklar gibi temizlenir, yıkanır, süzülür ve kızartıldıktan sonra hazırlanan domates sosuna bulanır. Bence van gölü balığı inci kefali ile yapılan en güzel balık yemeklerinden biridir. İnci kefali elimize geçtiği zaman bolca alırız ve derin dondurucuya koyarız. Gerektiği zaman dondurucudan çıkarır, çözdürür ve kullanırız. Kış mevsiminde de inci kefalinin domatesli kızartmasını yaparız.

Van Gölü Balığı İnci Kefali


İnci kefali'nin zayıf olan pulu sıyrılır, içi açılır, bol su ile yıkanır, yanları çizilir ve içi dışı tuzlanır. Tuzlanmış inci kefali un veya mısır un ile yağda kızartılır. Kızaran balıklar bir kaba alınır ve bekletilir. Balığın domates sosu'nu kış mevsiminde yapamak istersek; dondurucudan rendelenmiş domates çıkarır, çözdürür ve sos yapımında kullanırız. Tavaya balık miktarına göre 3-4 kaşık sıvı yağ, doğanmış birkaç diş sarımsak ilave edilir ve kavrulur. Peşinden rendelenmiş domates, tuz ilave edilir ve pişirilir. Sos hazır olunca balık ilave edilir,tıkırdatılır ve ocaktan alınır.