yoğurtlu buğday çorbası



Yoğurtlu, yeşil mercimekli, aşurelik buğday çorbası yapımı bu tarifle çok kolay. 1 çay bardağı dolusu aşurelik buğdayı 4 su bardağı su ile düşük ısıda 45 dakika haşlayın. Haşladığınız buğdayın kapağını kapatın ve 1 saat dinlendirin. Ayrı bir tencerede 1 çay bardağı dolusu yeşil mercimeği 3 su bardağı su ile yumuşayıncaya kadar haşlayın. Haşladığınız buğdayın suyunu dökmeyin, buğdayla birlikte çorba yapımında kullanın. Mercimeğin haşlama suyunu isterseniz dökmez, çorba yapımında kullanabilirsiniz. Tarifimde her iki suyuda çorba yapımında kullandım ve çorbanın kıvamını ayarlarken çorbaya 1 su bardağı kaynamış su ilave ettim.


Çorbanın terbiyesi için; bir kase içinde 1 yumurta, 1 yemek kaşığı un, 1 su bardağı yoğurdu güzelce çırpın ve bir kenarda bekletin. Tencerede 5 yemek kaşığı zeytinyağı içinde, 1 yemek kaşığı kuru naneyi hafif kavurun. Üzerine haşlanmış aşurelik buğdayı, yeşil mecimeği ve yeter miktarda kaynamış suyu ilave edin bir taşım kaynatın. Kaynayan çorbanın suyundan bir kepçe alın, terbiyeye ilave edin ve karıştırın. Ardından terbiyeyi kaynayan tencereye ilave edin, tencereyi 5 dakika kaynatın ve ocağı söndürün. Peşinden çorbaya 1 tatlı kaşığı tuz ilave edin ve karıştırın. 5 yemek kaşığı zeytinyağı yerine 50 gr. tereyağı kullanırsanız, buğday çorbanızın lezzeti daha da artar.