sebze haşlama süreleri


Sebze haşlama süreleri: Sebzeleri haşlamanın birkaç yolu mevcut; tencerede haşlama, düdüklüde haşlama, buhar sepetinde haşlama, mikrodalga fırında haşlama. Bu saydığım aletleri kullanarak sebzeler su içinde veya susuz kendi suyu ile haşlanır ya da pişirilir. Sebzeleri haşlarken en fazla tercih edileni ise, tencerede su içinde haşlamaktır.

Sebzeler tencerede, bütün veya parçalanmış olarak kaynayan su içinde, tenecere kapağı kapalı olarak haşlanır. Önemli olan, haşlanacak sebzelerin aynı irilikte olması gerekir. Farklı boyda olan sebzeler aynı sürede haşlanmaz. Bu sebeple haşlanacak sebzelerin aynı boyda olmasına dikkat edilir.

Tencerede sebze haşlarken; önce yeter miktarda su kaynatılır ve kaynayan su içine sebze atılır. Tencere tekrar kaynamaya başlayınca kapağı kapatılır ve ocak tamamen kısılır. Bu an itibarı ile saate bakılır ve sebze haşlama süresi kontrol edilir. Haşlanan sebzeler süzülür, buzlu veya soğuk su içinde bekletilir. Bu sayede sebzelerin diriliği ve rengi korunur.

Bazı Sebzelerin Tencerede Haşlama Süresi

  • Doğranmış Havuç 15-25 dakika
  • Bütün Havuç 25-35
  • Enginar 60-70 dakika
  • Kereviz 10 dakika
  • Brokoli 4 dakika
  • Mantar 2 dakika
  • Patates 35-40 dakika
  • Deniz Börülcesi 10 dakika
  • Rezene Kökü 10-15 dakika
  • Kuru Bamya 15 dakika
  • Taze Fasulye 25 dakika
  • Karnabahar 15 dakika
  • Maş Fasulyesi 7-10 dakika
  • Çiriş Otu 2 dakika
Taze Fasulye (düdüklüde kısık ateşte) 7 dakika