şehriyeli pirinç pilavının püf noktaları


Şehriyeli pirinç pilavı yapmanın püf noktaları nelerdir? Pirinç pilavı pişirip, yemekten anlayan birinin önüne koymak heyecan vericidir. Bir de pişirdiğiniz pilav arpa şehriyeli ise, bambaşka bir duygudur. İnternette sayısız pirinç pilavı üzerine tarif ve bilgi mevcuttur. Bu tarifler arasında doğru tarifi bulmak çok zordur. Sade pirinç pilavı yapımı, arpa şehriyeli pilava göre kolaydır. Arpa şehriye kavrulduktan sonra, bire üç oranında su çeker. Pilavda kullanılan şehriye miktarına göre, pilava su vermek deneyim işidir.

Bir su bardağı dolusu pirinçle, 1 çorba kaşığı dolusu arpa şehriyeli pilav yapımında ne kadar su kullanılır? Pirinç için 1.5 su bardağı dolusu sıcak su kullanılır. Arpa şehriye için, 6 çorba kaşığı dolusu sıcak su kullanılır. Bu miktarları gram cinsinden verirsek  şöyle olur. 200 ml. su bardağı 160 gr. pirinç alır. 1 çorba kaşığı tepelice doldurulmuş arpa şehriye ağırlığı ise, 20 gr. gelir. Bu ölçülere göre bir su bardağı dolusu pirinç için tencereye 300 ml. sıcak su koymalıyız. Üzerine şehriye için 60 ml. sıcak su ilave etmeliyiz. Toplam olarak tencereye 360 gr. su ilave etmeliyiz.

Şehriyeli pilav yaparken şehriye önce kavrulur. Ardından üzerine pirinç ilave edilir ve kavrulur. Kavurma aşamasında ister istemez, şehriye pirincin rengini değiştirir. Kara görünümlü pirinç pilavını herkes yemek istemez. Bu nedenle, pirincin kararmaması için iki seçenek vardır. İlki, kavrulurken kararmış pirince su verirken 1 tatlı kaşığı limon suyu ilave etmek. İkincisi, şehriyeyi  başka tavada yağsız kavurmak ve pirinç kavrulduktan sonra tencereye ilave etmektir.
  • Not: Yemek ölçüsünde ml. (mililitre) hacim ölçüsüdür. 1 ml. 1 gr. dır. Örneğin; 60 ml. sıcak su, 60 gr. dır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

bulgur pilavında ölçü

teflon tavada köfte nasıl pişirilir

donmuş et nasıl pişirilir

dondurulmuş brokoli nasıl pişirilir