kuru kayısı hoşafı


Kuru kayısı hoşafı tarifi: Kuru kayısı hoşafı yapımında en önemli püf noktası, hoşaf yapımında kullanacağınız kuru kayısının tadıdır. Bazı kayısılar aşırı derecede tatlıdır ve içinde ekşiliğin esamesi okunmaz. Bu kayısılar halk tarafından gün kurusu, şekerpare diye tanımlanır. Bu ve benzeri kuru kayısılarla da hoşaf yapılır, fakat yaptığınız hoşafın ye benisi olmaz. Hoşafta biraz ekşilik aranır. İşte, bu tatlı kayısılarla hoşaf yaparken içine erik kurusu atılır ki, hoşaf tadını bulsun. Bu tarif, bunca anlattıklarıma bir örnektir. Afiyet olsun.

Kuru kayısı hoşafı malzemesi:
  • bir su bardağı kuru kayısı
  • sekiz tane kuru erik
  • bir çay bardağı toz şeker veya fazlası
  • iki karanfil
  • beş su bardağı su

Kuru kayısı hoşafı nasıl yapılır:
  1. kuru kayısı ve kuru eriği yıkayın, tencereye koyun
  2. tencereyi ocağın büyük gözü üzerine oturtun
  3. içine su ve karanfili koyun
  4. tencere kapağını kapayın
  5. ocağı yakın ve tencere kaynadıktan sonra
  6. ocağın altını tamamen kısın
  7. kısıkta tencereyi 25 dakika kaynatın
  8. süre bitiminde şekeri ilave edin
  9. ve hoşafı 5 dakika kaynatın
  10. ardından ocaktan alın, soğumaya bırakın
afiyet olsun.