nohutlu çektirme pirinç pilavı


Haşlanmış nohutlu çektirme pirinç pilavını, baldo pirinç kullanarak yaptım. Malzemeleri büyük su baradağı (250 ml.) ile ölçtüm. Bu neden önemli, pilav malzemelerini ölçerken (pirinç, su) bardağın büyük veya küçük olmasının pek önemi yok. Malzeme ölçü bardağının büyük veya küçük oluşu, pilava eklenecek yağ miktarıyle doğrudan ilintilidir. Pilavda yağ oranının tam olabilmesi için, pirinç miktarının bilinmesi gerekir. Sade pilav yaparken, 200 ml. su bardağı dolusu pirinç için 30 gr. yağ, 250 ml. su bardağı için 40 gr. yağ gerekir. Tarifimde nohut için de 10 gr. pilava yağ ilave ettim. Afiyet olsun.


Çektirme pilav nedir: Adı üzerinde saklı. Pirinç bir süre pişirildikten sonra ocak söndürülür. Pirince tencere dibinde kalan suyu çektirerek yumuşaması sağlanır. Çektirme süresi 20-25 dakika arasıdır. Bu süre sonlarında pilav alt üst edilerek karıştırılır.

Nohutlu çektirme pirinç pilavı malzemesi:


  • bir su bardağı dolusu baldo pirinç
  • bir su bardağı dolusu haşlanmış nohut
  • beş çorba kaşığı zeytinyağı
  • 1.5 su bardağı sıcak su
  • bir tatlı kaşığı tuz

Nohutlu çektirme pirinç pilavı yapımı:
  1. haşlanmış nohutu sıcak su içinde bekletin
  2. pilava ilave ederken süzün, tencereye öyle koyun
  3. pirinci ılık su içinde yarım saat ıslayın
  4. suyunu değiştirerek temiz suyu çıkıncaya kadar yıkayın, süzün
  5. zeytinyağında pirinci 3-4 dakika kavurun
  6. üzerine 1.5 su bardağı sıcak su ve tuzu ilave edin
  7. tencereyi 1 dakika kaynatın, kapağını kapatın
  8. ocak ateşini tamamen kısın
  9. pirinci 10 dakika pişirin ve ocağı söndürün
  10. nohutu tencereye ilave edin, karıştırın
  11. tencereyi iki defa 25'er dakika aralıklarla dinlendirin
  12. her 25 dakikada bir, pilavı karıştırın ve kapatın
  13. süre dolunca tencereyi, son kez karıştırın.
afiyet olsun.